септември
22 сряда

Goldberg nights

ср, 22.09.2021 (19:00 - 21:00)
Festival and Congress Centre, bulevard "Slivnitsa", Varna, Bulgaria

Описание

Goldberg nights

Саксофонен квартет Signum

Кай Шумахер, пиано

След отложения си концерт от миналогодишното издание на Европейски музикален фестивал Варна, виртуозните провокатори от саксофонен квартет „Сигнум” се завръщат във Варна със своя най-нов концертен проект “Goldberg nights”. В него харизматичната четворка си партнира с неуморно експериментиращия пианист и композитор Кай Шумахер, за да предложи на публиката едно вълнуващо пътешествие из сферите на музиката, посветена на нощта. Тези многократно награждавани артисти са сред новаторите на съвременнта европейска музикална сцена, превключвйки виртуозно между различни стилове и жанрове чрез своите авторски аранжименти на творби от различни епохи.
Отправна точка за вдъхновение в този нощен концертен рай са прочутите „Голдберг вариации” на Йохан Себастиан Бах. Откъси от вариациите биват комбинирани умело с творби на романтиците Франц Шуберт и Фредерик Шопен, за които нощта е любимо местооботание на меланхолия и отвъдни светове. За разлика от това творбите на двама американски композитори илюстрират звуците на града, който никога не спи: Стив Райх кара минималистичните светове на мечтите да пулсират в Ню Йорк като контрапункт, а сънародникът му Джордж Гершуин позволява на безсънните му мисли да прелитат над ярко осветения хоризонт на възторжено нощно пътешествие. И накрая, Кай Шумахер, като иновативен изпълнител от 21-ви век, включва в микса екстаз, произведен от безсънните нощни клубове и низ от звукови лаборатории (албум „Rausch“).
Потопени в този нощен паноптикум ние се срещаме със себе си, със своите страхове, надежди, страсти и бездни. Нощта ни отваря пространство за размисли и фантазии, пространство, често скрито от дневната светлина. Концертната програма е подходяща не само за приятели на класическата музика. Тя е вълнуваща и успокояваща, хладна и преливаща от чувства, мечтателна и будна – като нощта, която е предназначена не само за сън.

Календар на събитието

сряда, 22.09.2021

19:00 - 21:00  
Closed

Карта Get Direction

Изпрати съобщение

Send mail success

Send mail failed

Please enter input field

© 2020 ivento.eu. Всички права запазени.